CENNET VE CEHENNEM ÜZERİNE - PROF. DR. ÖZDEMİR NUTKU (Saygı ve Özlemle...)

8 Kasım 2019’da kaybettiğimiz değerli hocamız Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun 26 Aralık 2017 tarihli yazısıdır. Bu yazıların paylaşımı sırasında metinde hiç bir düzeltme yapılmaması kararımızdır. 

CENNET VE CEHENNEM ÜZERİNE

Cennet de biziz, cehennem de. Kötülük ve iyilik denilen kavramlar insanoğlunun içindedir. Bunlardan birini seçme özgürlüğü de insanın denetimindedir. Elbette yetişiş, toplumsal etkiler ve ilişkilerin de bunda bir payı vardır. Kötülüğü hapsetmek bizim elimizdedir. Oysa bazı ülkelerde, ölünce cennet bekleyen zekâ özürlüler cehennemin ta kendisidir. Ortalığı cehenneme çevirip cennete gideceklerini sanırlar. Zekâ eğitimle gelişir. Hayvanlar bile doğru yapmayı eğitilince öğrenirler. Eğitimi bu çağa uymayan bir anlayışla gerçekleştirmek isteyip Orta Çağ karanlığına dönmek ve halkı cahil bırakıp koyun sürüsüne çevirmek isteyenler, bu dünyanın en büyük cânileridir.

Bu evren, dolayısıyla doğa ve elbette insanlar değişmektedirler. Çünkü bu, varoluşun olmazsa olmaz yasasıdır. Bu dünyada, beyin fonksiyonları başta olmak üzere, her şey değişmektedir. Değişmeyen yavaş yavaş ölür. Hiçbir şey geriye gitmez. Gelişmeye karşı çıkan, gelişmeye engel çıkaranlar er geç yok olurlar. Uzay fiziği ve kuantum teknolojisi alıp başını giderken, birtakım insanların hâlâ Orta çağ aklını ve beynini taşımaları ne kadar acı vericidir! Ne ki, kafataslarında balık beyni taşıyanlar, doğal gelişmenin ve bu çağın kurbanları olacaklardır. Bundan bile haberdar olmayan zavallılara insan demek zordur. Çünkü onlar hayvanların içgüdülerine bile sahip değillerdir.

Özdemir Nutku