ÖZEL DÜŞÜNCELER - PROF. DR. ÖZDEMİR NUTKU

8 Kasım 2019’da kaybettiğimiz değerli hocamız Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun 27 Kasım 2017 tarihli yazısıdır. Bu yazıların paylaşımı sırasında metinde hiç bir düzeltme yapılmaması kararımızdır. (Saygı Ve Özlemle...)

graham-holtshausen-fUnfEz3VLv4-unsplash.jpg

Düşünüyorum da, ya içinde bulunduğumuz evrendeki yıldızlar ve gezegenler devasa bir maddenin atomlarıysa! Gezegenler de çekirdekleri olabilir mi? O zaman insancıkların da kurtçuklardan bir farkı kalmıyor. Bunca tartışma, kavga, bunca katliam ne için? Kısacık yaşamımızı karartmak çok budalaca değil mi? Bu koskoca evrenin içindeki bazı mikroskopik insanlar birbiriyle didişip duruyorlar, hatta hiç hakları olmadığı halde, başkasının yaşamına son veriyorlar!

Baylar, bayanlar: biraz hayal etmek yeterli; çıkın evrene ve bizim galaksimizdeki trilyonlarca yıldıza bakın. Bu galaksinin ucunda Orion borcu diye bir köşecik var. İşte güneş sistemimiz orada. O, köşecikte trilyonlarca güneş sisteminden biri. O köşecikte güneşi bulun sonra, milyonlarca ışık yılı süren bir yolculukla üçüncü gezegen olan, su gezegeni, dünyamızı bulun. Yedi milyar insanın yaşadığı bu gezegende önce Türkiye’yi, sonra da yaşadığınız kenti seyredin, milyonlarca insanın yaşadığı bu kentte kendinizi tanıyın. Ne kadar, küçük bir mikro organizma olduğunuzu anlayacaksınız ve size verilen yaşamda ne yaptığınızı düşüneceksiniz, belki de tüm yaşamınızı paspas yapmışınız, herkes sizi ezip geçmiştir ya da değerli bir şeyler yapıp belki de insanınıza katkıda bulunmuşsunuzdur. Kendinizle hesaplaşın! O zaman, bu kısa yaşamınızın ne kadar ufacık bir yer doldurduğunuzu daha iyi anlayacaksınız.

Prof. Dr. Özdemir Nutku