ÇOCUKLAR İÇİN YOLCULUK OYUNLARI - UZM. BAŞAK FINDIKÇIOĞLU

Tatilin en zorlu ve sıkıcı bölümü yolculuk olabilir. Özellikle dönüş! Tatilin bitme hüznü, yorgunluğu, trafik... Bitmez o yol! Yol boyunca oyalanmak biz büyükleri bile zorlarken, çocuklar ne yapsın? 

OYUN OYNASIN!

Yol boyunca oynayabileceğiniz oyunlar, konuşabileceğiniz konular daha keyifli bir seyahat geçirmenizi sağlayabilir.

Seyahat aracınız, yol haritanız, yolculuk saatiniz, çocuklarınızın bilgi ve ilgileri bu oyunları biçimlendirmenizi sağlayacaktır. Bizden birkaç öneri, geliştirmesi sizden.

Yolcular arabaları renklerine, modellerine göre paylaşıp saymaya başlasın. Sayıları akılda tutmak yerine çetele tutmak, seyahat bitimine yakın tablo hazırlayıp kazananı belirlemek iyi bir matematik pratiği de olabilir. 

Araçların plakalarından kelimeler türetmek de iyi bir kelime pratiği olacaktır. Oyunu zorlaştırmak isterseniz isimler, renkler, nesneler, sıfatlar gibi sınırlayıcı başlıklar kullanabilirsiniz. Oyunu aşamalandırmak da mümkün; bulduğunuz kelimeler arasından birini seçin ve içinde o kelimenin geçtiği bir tatil şarkısı söyleyin, ritim tutmayı unutmayın.

Plakalarda sadece harfler yok biliyorsunuz. Yanınızdan geçen iki arabanın son rakamlarını toplama/çıkarma yaparak hesaplamayı acaba en hızlı kim yapacak? Hesaplamaları zihinden ya da kağıt kalemle yapmak size kalmış. 

Sevgili ebeveynler yolculuk başlamadan bir harita edinmeyi, yol boyunca geçeceğiniz yerleri işaretlemeyi unutmayınız. Süreci haritadan takip etmek harita okuma becerisini geliştirirken başka şeyleri keşfetmesi için de alan açacaktır. Hazırlıkları seviyorsanız geçeceğiniz bölgeler ile ilgili küçük araştırmalar yapıp bilgi kartları hazırlayabilir, o ilçeye geldiğinizde okuması için verebilirsiniz. Kart hazırlamak zor olursa “Google” sağolsun. Gezerken okuyan en çok bilendir!:)

Yolda hep ilginç isimli köyler vardır.Bu isimlerin bazıları ile ilgili efsaneler de vardır. Bu kez efsaneler sizden çıksın. Köyün adı nereden geliyor, ilk oraya kim yerleşmiş, o köydeki en büyük sorun neymiş, köydekilerin en büyük eğlencesi neymiş … gibi sorular sizi hikayeler alemine götürecek. Hep birlikte kurguladığınız bu hikayeyi ses kaydı ile saklamayı unutmayın.

“Teknoloji hayatımızın her alanında bunu kabul edelim ve çocukları ondan uzak tutmak yerine işimize yarar şekilde kullanmalarını sağlayalım.” cümlesini sıklıkla duyuyorsunuzdur. Tatil dönüşü sosyal medya hesabınızdan paylaşacağınız video kurgusunu yapabilirsiniz. Hangi fotoğraflar olacak, videolar neresinden kesilecek, altına tatili özetleyen nasıl bir cümle yazılacak, hangi müzik eklenecek? Tüm bu detaylar ilgi çekici bir özete hazırlıktır. Bunu eve dönünce okuduğu kitaba da yaptırabilirsiniz. Okula başlayınca hazırladığı projeye de.

Taş-kağıt-makas, parmak güreşi, el el üstünde kimin eli var gibi gürültüye açık oyunlar da var. Oyunlarda ebeyi berlirlemek için kullandığımız sayışmaları sıradaki mola yerini seçme, sıradaki şarkıyı seçme gibi konulara karar vermek için kullanabilirsiniz.

Şarkılardan bahsetmişken belki de daha önce hiç dinlemediğiniz çok da eğlenceli şarkılarla tanışabileceğiniz bir oyun da var. Bir sayı söylüyorsunuz, radyoyu kontrol eden kişi söylenen sayı kadar frekans tuşuna basıyor. Bakalım nasıl bir sürpriz sizi bekliyor. Şarkı söylemeyi seviyorsanız bir şarkıya başlayın, sonra dilediğiniz bir kelimesinde durun. Sıradaki seçtiğiniz bu kelimenin geçtiği şarkıyı söylemeli. Burada uydurma şarkılara izin verilmeli mi bunu oyuna başlamadan belirlemek olası mızıkçılıkları önleyecektir.:)

Bulutları, ağaçları, dağların ufuk çizgilerini benzetmek için hayal gücünüzü zorlamaya hazır mısınız? Bu oyun kolay mı geldi? O halde rastgele söylenecek iki nesneyi birleştirip yapılabilecek tasarımlar hayal edebilirsiniz.

Yolculuk boyunca karşılaştığınız trafik levhalarının anlamları üzerine sohbet sonrası ev/okul kuralları için trafik levhaları tasarlayabilirsiniz. Belki de tatil sonrası evin uygun yerlerine bu levhaları asabilirsiniz.

Oyun her yaştan, hatta oynamamak için direnenlere bile iyi gelir. Sizler de pek çok farklı oyun bulabilirsiniz. Çocukken oynadığınız oyunları hatırlamanız ve durumunuza uydurmanız yeterli.

Keyifli tatiller!

UZM. BAŞAK FINDIKÇIOĞLU