HANEMİZİN KADINLARI - 8 MART MESAJI - FİLİZ GÜLEÇ KUTLU

Persona’nın Ardındakini Keşfetmek;

İsviçreli psikiyatr Carl Gustav Jung Türkçe’de maske olarak adlandırabileceğimiz PERSONA’yı, bireyin günlük yaşamlarındaki ihtiyaçlara gösterdikleri tavırlar olarak tanımlamıştır. Hazır 8 Mart gelmişken “Kadın” kimliklerine ve toplumdaki düşünsel karşılıklarına bir bakalım:

Evlat-Anne-Eş-Öğrenci-Çalışan/Yönetici kadın vb.

Her bir kimliğin karşılığında, “Kadın” olmak içerisinde bir çok persona barındırıyor, pek çok görev, duygu, düşünce üretiyor bu çeşitlilik. Ve zaman zaman bu durum zorluyor bizi. İçinde bulunduğumuz toplum geleneksel bağlara önem veren ve kadının yerini belli kalıplara oturtmaya zorlayan bir yapı olunca kadının işi daha da zorlaşıyor. Dil ve kültür zihnimize yapışmış çoğu zaman.

Tiyatrohane Genel Sanat Yönetmeni Erk Bilgiç tarafından, Strindberg’in “Den Starkare” oyunundan uyarlanan “Kimliksiz” oyununda çarpıcı bir şekilde anlatıldığı gibi, kendimizle yalnız kaldığımızda çıldırırcasına içsel sorgulamalar yaparız. Yansıttığımız personanın kriterlerine uymadığımız hissine kapılırız. Deriz ki bunu yüksek sesle çevremize anlatalım, duygularımızı dile getirelim, üzerinde konuşalım, tartışalım ve ilerleme kaydedelim.

Başlarız anlatmaya ve farkederiz ki Pisagor’un adalet kupasına fazla konulan su gibi anlatınca taşmaya başlıyor her şey, yukarıdan ne boşaltırsanız boşaltın bir süre sonra sifon etkisi başlıyor, kupanın içindeki tüm su boşalıyor. Ne bilgi aktarabiliyoruz, ne duygu, ne düşünce. Her yer yamyaş, dağılmış ve kaybolmuş.

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü.

Deneyimletmenin önemini farkeden kadınlar olarak testiyi onarmaya devam etmek için elimizden geleni yapıyoruz. ReSkills Training & Tiyatrohane olarak taşmayacak kadar bilgi ve deneyimi eklemeye çalışarak, koçluk bakış açımızla, kişilere, kurumlara, kurum liderlerine, kurum çalışanlarına farklı bir noktadan bakmaya çalışarak, PERSONA’nın ardındaki ‘gerçek kişi’ye “ODAKLANIYORUZ”. Zihinsel dönüşüm için ortak alanlar oluşturarak onarmaya devam ediyoruz. Anlatacaklarımızı sanata büründürüyoruz. Duygularla duygulara konuşuyoruz, daha anlamlı bir yaşam için içeriden gelen bir uyanışla cehalete, baskıya karşı mücadele ediyoruz.

Zihinsel özgürlük yolculuğunda hep birlikte emek veren tüm kadınlarımızın günü kutlu olsun.