ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE

ATÖLYE HEDEF KİTLESİ: 9 - 13 yaş aralığında en az 6 en fazla 8 katılımcı (2010-2011-2012-2013-2014 yıllarında doğanlar)

ATÖLYE SÜRESİ: Yeni tarihler için arayınız.

ATÖLYE ÜCRETİ: Yeni ücretler için arayınız.

ATÖLYE TANITIMI: Felsefe, var olan şeyleri, var olan şeyler hakkında bildiklerimizi ve var olan şeyler içinde nelerin önem taşıdığı ile ilgilenir. Var olan her şeye ulaşmamızı sağlayan en temel güdü ise meraktır. Peki, bir düşünelim: Dünya üzerindeki en meraklı varlık hangisidir? Tabii ki de çocuklardır. Onlar adeta doğal filozoflardır. Felsefi bir tartışmaya katılabilmeleri için felsefi bir birikime sahip olmaları gerekmez, el değmemiş zihinleriyle görünmeyeni görebilirler ve tam anlamıyla bilgi canavarıdırlar. Konuşmaya başladıklarından bu yana çok büyük sorular sorarlar: Ben nereden geldim? Neden ben, benim de sen değilim? Zaman, ne zaman bitiyor?

Bu sorular bazılarımıza komik, bazılarımıza sıra dışı ya da saçma gelse de ciddi sorulardır. Bu yüzden pek çoğuna net bir cevap bulamayız. Çocuklar için felsefe programı, çocukların sorularını sorabilecekleri, bir bulmacanın yanıtını çözmeye çalışır gibi cevaplar arayabilecekleri, etrafında gelişen olayları ve kendi duygu, düşüncelerini bir anlam zeminine oturtabildikleri bir ortam yaratmayı hedefler.

ÇOCUKLAR İÇİN FELSEFE NEDİR?

Çocuklar İçin Felsefe (Philosophy for Children), Amerikalı filozof Matthew Lipman’ın çalışmaları çerçevesinde ortaya çıkmış bir pedagojidir. Lipman Soruşturma Topluluğu Modeli’ni (Community of Inquiry Model) eğitim ortamına uyarlaması ve felsefe eğitimini bu modele dayanarak şekillendirmesi ile ortaya çıkmıştır. Soruşturma Topluluğu Modeli’ne göre sınıf ortamı, katılımcılarının bilgiyi biçimlendirdiği, soruşturduğu, süzgeçten geçirdiği bir topluluk olarak düşünülür. Bu yüzden, Çocuklar İçin Felsefe oturumunu yöneten kolaylaştırıcı, bilgiyi aktaran kişi değil, çocukları düşünmeye, konuşmaya ve soruşturmaya teşvik eden kişidir. Oturum sonunda ortaya çıkan bilgi ve kavrayış eğitmenin değil çocukların aktif katılımının ürünüdür.

Çocuklar İçin Felsefe oturumlarında çocuklar felsefe tarihinden filozofların düşüncelerini öğrenmezler. Çocuklar felsefi bir problemi tetikleyen bir uyaran (hikaye, fotoğraf, düşünce deneyi, video, nesne, vb.) etrafında bir araya toplanır. Topluluğun ortaya çıkardığı sorular etrafında topluluk cevaplar aramaya, soruşturmaya, düşünmeye ve felsefe yapmaya yönlendirilir.

ATÖLYE KAZANIMLARI

  • Duygu ve düşüncelerini rahatça ifade eder.

  • Özgüven duygusunu geliştirir.

  • Konuşma, dinleme, akıl yürütme, eleştirel ve yaratıcı düşünme becerileri gelişir.

  • Bağımsız öğrenmeye zemin sağlar.

  • Aktif öğrenme becerisi gelişir.

  • Sorgulama ve müzakere becerisi gelişir.

  • İş birliğine dayalı ilişkiler kurmayı sağlar. 

EĞİTMEN BİLGİLERİ: Ece KANBER

Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü'nden mezun olmuştur. 2017-2018 eğitim öğretim sezonunda Ege Üniversitesi, Eğitim Fakültesi'nden Pedagojik Formasyon Sertifikası almıştır.

2017-2018 yılları arasında İzmir Gençlik Kulübü ve Çağdaş Drama Derneği'nden Yaratıcı Drama Eğitmenliği eğitimi almıştır.

2015-2019 yılları arasında yürütücülüğünü üstlendiği Ege Üniversitesi Yaratıcı Drama ve Doğaçlama Tiyatro Topluluğu'nda 4 yıl oyunculuk ve moderatörlük, 2 yıl ise yönetim kurulu başkanlığı yapmıştır. 2020 yılından beri Oyun Hamuru Tiyatrosu'nda oyunculuk yapmaktadır.

Destination Imagination gibi uluslararası projelerde ve üniversiteler arası yapılan festivallerde görev almıştır.

2018 yılı itibariyle Tiyatrohane bünyesindeki Yaratıcı Drama çalışmalarına Uzm. Başak Fındıkçıoğlu ile birlikte devam etmektedir.

Nevzat Süer Sezgin tarafından ZikZak Grup işbirliğiyle verilen Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Eğitimi’ni 2020 yılında tamamlamıştır. Ardından aynı isimle açılan atölyelerde 2 yıl boyunca Nevzat Süer Sezgin’in asistanlığını yapmıştır.

Ediz Dikmelik tarafından Zikzak Grup işbirliğiyle verilen Çocuklar İçin Felsefe Uygulayıcı Eğitimi’ni 2021 yılında tamamlamıştır.

Eksi 18 Edebiyat Topluluğu’nun bir üyesidir. Mart 2021’de yayınlanmaya başlayan Kıpırtı isimli çocuk dergisinde Çekmece isimli köşede yazmaktadır.

Yakın Kitabevi’nden çıkan ‘Ah Korona, Vah Korona!’ ve ‘Geliyorlar!’ isimli derleme kitaplarda öyküleri bulunmaktadır.

Halen özel kurumlarda Felsefe ve Yaratıcı Drama Öğretmenliği görevini yapmaktadır.